Cum vindecă siliconul cicatricile?

Știați că siliconul este folosit de mai bine de 30 de ani în tratamentul cicatricilor? De fapt, un articol publicat în revista academică Aesthetic Plastic Surgery afirmă că în arsenalul de tratament de care dispune chirurgul plastician, terapia topică cu silicon este de obicei considerată prima linie de tratament.
Din fericire, produsele pentru tratarea cicatricilor cu silicon nu se limitează la utilizarea de către chirurgii plasticieni și alți profesioniști din domeniul sănătății; Sunt disponibile diverse produse din silicon pentru a-ți înmuia, aplatiza și șterge cicatricile din confortul propriei case. Dar cum vindecă siliconul cicatricile? Și sunt aceste tratamente cu adevărat eficiente? Continuați să citiți pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări și multe altele!


CE ESTE SILICONUL?
În general, siliconii sunt polimeri (molecule mari) care sunt formați din unități repetate de siloxan, un lanț de atomi de siliciu alternanți și atomi de oxigen care sunt adesea combinați cu carbon și/sau hidrogen. Siliconii pot fi numiți și polisiloxani.
Siliconii de calitate medicală sunt utilizați pentru produsele pentru tratarea cicatricilor cu silicon. Aceștia sunt siliconi care sunt supuși unor teste specifice pentru biocompatibilitate (sigure de utilizat în organism) și au fost considerați adecvați pentru a fi utilizați în aplicații medicale.
Când gelul de silicon este aplicat pe o cicatrice, se întinde ca o foaie ultra subțire și se usucă în 4 până la 5 minute datorită tehnologiei sale de auto-uscare. Potrivit unei publicații din revista Advances in Wound Care, avantajele gelului de silicon includ administrarea ușoară, chiar și pentru pielea sensibilă și la copii. Poate fi aplicat pe pielea neregulată sau pe suprafețele cicatricilor, pe față, pe părțile mobile (articulații și îndoiri) și pe orice dimensiune a cicatricilor. Durabilitatea și biocompatibilitatea siliconilor de calitate medicală le fac ideale pentru a fi utilizate ca produse pentru tratarea cicatricilor.


CUM VINDECA SILICONUL CICATRILE?
Când pielea este rănită din cauza unei răni, intervenții chirurgicale sau alte traume, țesutul cicatricial se dezvoltă ca parte a procesului natural de vindecare al corpului. Formarea țesutului cicatricial este un proces complex, care începe atunci când dermul (stratul mijlociu al pielii) este rupt din cauza leziunii. Acest lucru stimulează celulele numite fibroblaste să crească în țesut de granulație unde produc colagen pentru a sigila rana. Colagenul este o proteină structurală care conferă pielii fermitate și elasticitate. Din păcate, atunci când organismul produce prea mult colagen, rezultatul este o cicatrice ridicată, decolorată.

Gelul siliconic exercită mai multe acțiuni care perturbă procesul de formare a cicatricilor, ajutând astfel la prevenirea și vindecarea cicatricilor. Mai jos sunt mecanisme raportate de Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery care explică modul în care gelul de silicon vindecă cicatricile.

  • Gelul de silicon vindecă cicatricile prin creșterea hidratării stratului cornos (stratul superior al pielii). Acest lucru facilitează reglarea producției de fibroblaste și, de asemenea, reduce producția de colagen. În esență, acest lucru permite pielii să „respire”, rezultând astfel o cicatrice mai moale și mai plată.
  • Gelul de silicon vindecă cicatricile echilibrând expresia factorilor de creștere. Anumiți factori de creștere stimulează fibroblastele să sintetizeze mai mult colagen, iar alți factori de creștere cresc nivelul colagenazelor care descompun excesul de colagen. Gelul de silicon reglează acești factori de creștere pentru a normaliza sinteza colagenului.
  • Gelul de silicon vindecă cicatricile protejând țesutul cicatrizat de invazia bacteriană. Acest lucru este important deoarece bacteriile au capacitatea de a induce producția excesivă de colagen în țesutul cicatricial.

Un studiu publicat în Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery a examinat 30 de pacienți pentru a determina eficacitatea gelului de silicon pentru tratamentul cicatricilor hipertrofice și al cheloizilor. Cicatricile hipertrofice sunt înălțate și roșii, în timp ce cicatricile cheloide continuă să crească dincolo de limitele inițiale ale cicatricilor, cu un aspect ridicat și adesea nodul. În acest studiu, pacienții au aplicat un gel de silicon sub formă de peliculă subțire pe zona cicatricii de două ori pe zi. După 6 luni, cercetătorii au descoperit că gelul de silicon a produs o reducere de 86% a texturii, 84% a culorii și 68% a înălțimii cicatricilor.

Înapoi la blog