Medicamente OTC: Constrangeri si Conditii Legale de Eliberare

Un medicament este o substanţă chimică sau un amestec de substanţe, care este utilizat pentru tratamentul, prevenirea sau diagnosticarea unei anumite boli. Substanţa care este responsabilă de efectul terapeutic se numeşte substanţă medicamentoasă sau principiu activ.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, medicamentul este o substanţă sau un produs destinat sau utilizat pentru studierea sau modificarea unui sistem fiziologic sau unei stări patologice, în interesul subiectului căruia i se administreză.

Metode de eliberare a medicamentelor în farmacii si drogherii:

  • Cu prescripţie medicală (PRF- Prescription Record Form ): se eliberează doar din farmacii doar pe bază de reţetă medicală. În general sunt medicamente care pot avea efecte adverse severe, mai ales dacă sunt administrare în mod iraţional de către pacient şi fără o supraveghere a evoluţiei bolii de către medic.
  • Fără prescripţie medicală (OTC- Over The Counter): se eliberează din farmacii sau drogherii cu sau fără reţeta medicală. Din această categorie pot fi emintite: vitaminele, mineralele, analgezicele uşoare, antitusive, antiinflamatoare, remedii gastrointestinale, etc.

Deşi OTC-urile se eliberează fără prescripţie medicală este esenţial ca administrarea lor să se facă raţional şi într-un mod corespunzător.

Conform Legii farmaciei 266/2008, republicată cu modificările şi completările ulterioare, medicamentele OTC se eliberează în urma unui chestionar în care pacientul să indice data naşterii, greutatea, înălţimea, sexul, tratamentele curente, antecedente alergice, starea de sarcină sau alăptare. Dialogul se va putea realiza prin email sau online şi finalizarea comenzii se va face în urma schimbului interactiv între pacient şi farmacist.

Site-ul farmaciei online are o pagină specială pentru eliberarea şi vânzarea medicamentelor OTC, astfel încât să se asigure o distincţie clară faţă de alte produse vândute, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Se pot vinde şi elibera medicamente doar pacienţilor cu vârsta peste 18 ani.

Cum poţi achiziţiona medicamente OTC de pe drogheriaoccidentala.ro?

DrogheriaOccidentala.ro, este o drogherie online care respectă întocmai prevederile legale şi paşii în vederea eliberării OTC-urilor sunt următorii:

  • Medicamentele OTC sunt încadrate într-o pagină distinctă de restul produselor
  • În dreapta imaginii, în pagina de produs, eşti atenţionat dacă produsul pe care îl vizualizezi este OTC sau nu
  • În urma finalizării comenzii completezi chestionarul de anamneză
  • În caz de întrebări sau lămuriri, farmacistul tău te va suna şi împreună veţi finaliza eliberarea medicamentului fără prescripţie medicală
  • Deoarece conform OUG 34/2014 medicamentele OTC sunt exceptate de la posibilitatea de returnare, acestea se vor achita cu cardul personal

Referinţe:

- Legea farmaciei 266/2008

- Ordin nr. 444 din 25 martie 2019 pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice

- Ordonanţa de urgenţă 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative